Vítejte na stránce uživatele Angelara

Údiv v Brně

19. 2. 2009 0:14

Údiv v Brně

Tak jsem zavítal také částečně ze zájmu obhlédnout aktivity VKH Brno na zahajovací mši svatou letního semestru brněnských vysokoškoláků a mé oko zvyklé z Pardubic na průměrně až desetičlenné zastoupení z řad studentů na mších svatých pro ně určených mohlo jenom hořce zaplakat, když Otec Stuchlý vyzýval mladé, aby postupovali dále do chrámu a nebránili vstupu dalších mas. Skutečně několikasetčlenný dav se shromáždil v mariánském kostele brněnských jezuitů.

Viděl jsem, jak bohatě se studenti podílejí na mši svaté. Brněnští vysokoškoláci nyní asi uvažují nad tím, proč tady o tak samozřejmých věcech zcela píši, ale chci upozornit na to, že situace u nás v Pardubicích je značně odlišná. Vůbec by bylo obtížné, abychom svěřili studentům tolik aktivit, protože nemáme tolik studentů v kostele. I kdyby se totiž zapojili všichni, nemohli by dát dohromady ani polovinu tak líbezně zpívající scholy, jako mají v Brně. Je sice pravda, že občas hraje náš varhaník, ale to je z hudební vložky do mše svaté vše. Není tedy prakticky proveditelné, abychom na mši svaté zpívali „hosanovky“, protože by neměl kdo hrát na hudební nástroje k tomu vhodné. To už vůbec nemluvím o tom, že vlastně i náš arciděkanský kostel svatého Bartoloměje je značně menší.

Dojala mě však projekční technika, jež doplňovala vhodně zapojení studentů do zpěvu, přestože to promítací plátno velice úspěšně hyzdilo barokní kazatelnu. Také byly zajímavé veselé ohlášky v podání dvou studentíčků.

Asi jediné, v čem jsme na tom lépe, je, že po každé mši svaté máme na faře společnou večeři, protože v počtu několika osob je to realizovatelné poměrně snadno. A možná máme občas i více ministrantů, ale ne všichni bývají vysokoškoláci.

V Pardubicích je asi 9000 VŠ studentů. Jak je možné, že není pravidelně alespoň na té studentské mši svaté více studentů, jak je tomu například v Praze, Brně i Olomouci?

Závěrem chci tedy napsat studentům výše zmíněných třech měst, že mohou být na velikost svých všemožných společenství patřičně hrdí, protože nám se o tom zatím může jenom nechat zdát.

Rovněž ty davy studentů navštěvující brněnský kostel u jezuitů, pražského Salvátora a olomouckou akademickou farnost ze srdce prosím, aby se neostýchali Pána prosit o rozvoj tak krásných a četných společenství zejména při mši svaté i v jiných městech.

Zobrazeno 3361×

Komentáře

vojtec

V Brně je studentů asi 80 000, takže ten několikasethlavý dav není vlastně zas až tak moc, mohlo by nás být i mnohem víc;-)<br />
Každopádně si myslím, že pro Pardubice je řešením uskutečňovat aktivity a mše sv. společně pro vysokoškoláky a ostatní mládež bydlící v Pardubicích a okolí (mladí pracující a středoškoláci). Rázem se tak počet mladých zvedne z 9000 zhruba na dvojnásobek (dle Sčítání lidu). <br />
A dalším řešením je podle mě v případě Pardubic úzká spolupráce s nedalekým Hradcem. Je-li v Hradci studentská mše v neděli a ve středu, tak v Pardubicích může být třeba v pondělí a ve čtvrtek a na všechny mše mohou být zváni studenti obou měst. Vždyť cesta mezi městy trvá zhruba stejně dlouho jako cesta brněnského studenta bydlícího na kraji města na sídlišti na studentskou mši v centru města u jezuitů :-)

Angelar

Zdravím Vojtu do Vratislavi a děkuji za jeho povzbudivý souhlas a návrh. Jsem rád, že vlastně na tom nejsme tak hrozně.<br />
Musím navázat více styků s Hradcem Králové. Máš Vojto naprosto pravdu v tom, že to tam není tak daleko v porovnání s cestou po Brně nebo, nedej Bože, po Praze. Ale v tom tkví rodinnost naší univerzitky - prostě je všechno blízko. My také máme mše svaté s velkou nadsázkou "pro studenty" i v neděli. Spíše se to odvíjí od dnů, kdy je přítomen náš kaplan v Pardubicích. Problém je v tom, že my jsme v zajetí kléru, který žije svým zaběhlým způsobem služby a mně stačilo, když jsem se minulý týden snažil zařídit intence za vysokoškoláky. Nechci se stavět proti otci arciděkanovi, ale dělám aspoň něco.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio