Vítejte na stránce uživatele Angelara

Radio x MP3

21. 4. 2008 22:49
Rubrika: Filosofie | Štítky: media , společnost

Radio x MP3

Jakou má souvislost schopnost podřídit se určitému spádu událostí s životním postojem člověka? Co je možné říci o těch tisících lidí chodících po ulicích se sluchátky na uších?

V současnosti je zcela běžným jevem, když v tramvaji, ve škole nebo jinde potkáváme posluchače MP3 přehrávačů. Bylo by velice pošetilé si myslet, že všichni tito jsou skutečnými milovníky nějakého hudebního stylu nebo hudby vůbec. Avšak můžeme se pokusit blíže popsat poslech zvukových stop skrze empétrojku: Jedná se o velice rozšířený přístroj zanedbatelných rozměrů, často integrovaný do mobilního telefonu umožňující VOLIT SI onu přehrávanou stopu. Ona možnost volby je právě to lákavého, co přitahuje lidi všech věkových kategorií k tomuto médiu. Dostávají do rukou moc, která jim umožňuje určitě ovládat vlastně své sluchové vjemy. Je to prostě moje rozhodnutí, že si nyní poslechnu právě pátou stopu z onoho alba a ne jinou – a nikdo mi nebude kecat do toho, co já si budu poslouchat, jenom já jsem pánem toho, co mi bude hrát v uších. Tak se mi může naplnit touha po uskutečňování svobody. Tato touha však stojí příliš daleko od toho, kam by měla směřovat.

Na druhou stranu posluchači radiových přenosů se této svobody jaksi zříkají a POKORNĚ SE PODŘIZUJÍ tomu, co právě bude vysíláno. Ale proč to oni dělají, když se tím zbavují pokory? Je tedy na poslouchání radia něco takového neobvykle pozoruhodného. A přesto existuje mnoho nadšených radiových posluchačů. Například jim radio přináší pravidelné zprávy a písničky, které by normálně neslyšeli. To je potom posunuje ještě před posluchače MP3, kteří jsou omezeni pouze skladbami nahranými na paměťové kartě (kdyby si na mobilu zvolili poslouchat radio, tak už nejsou posluchači MP3 ale radia). Posluchačům radia musí být zřejmé, že když se pokorně oddají radiu, budou z toho mít ještě větší prospěch a širší obzor, než když by se uzavřeli do sebe se svým MP3 přehrávačem. Pokora má nějakou vnitřní hodnotu, kterou sice není možno positivně postihnout, ale po prozkoumání této skutečnosti se skutečně jako jsoucí jeví.

V podobném vztahu jako posluchače MP3 a radia vidím věřící a radšinevěřící. Věřící je oddán tomu, v co věří, zatímco nevěřící se ve své nejistotě radši uzavře do sebe a odmítá jakékoliv rušení z výšin. Tím, že v tramvaji má sluchátka na uších a pokyvuje do rytmu hlavou, Bohu znemožňuje k němu promlouvat skrze ostatní věci. Nemůže se třeba tak dobře soustředit na ostatní lidi a na okolí. Proto je vhodné ne zahodit MP3 přehrávač nebo radio, ale naučit se na těchto přístrojích najít tlačítko off. Pak budeme moci vnímat opravdu zajímavé věci okolo nás.

Zobrazeno 2036×

Komentáře

JiMi

Vláďo, v tomto článku jsi použil pěkné přirovnání poslechu hudby a pokory před Bohem, ale dovolil bych si nesouhlasit s některými Tvými názory. Nelze zobecnit fakt, že posloucháním radia se zvětšuje obzor člověka. Většina radií je dnes již komerčních a ty v současnosti většinou využívají model vysílání velmi malého počtu (řádově stovky) skladeb pořád dokola z důvodu navýšení poslechovosti, potažmo ziskovosti. Tato malá databáze skladeb každého radia většinou obsahuje výběr skladeb nejprodávanějších interpretů současnosti a minulosti. Takový počet skladeb, které jsou navíc stylově často podobné, posluchače moc neobohatí. Spíše musí snášet hudební styl odvíjející se od zaměření radia. Navíc křesťanské písně lze většinou slyšet pouze na křesťanských radiích.
Z toho důvodu při rozhodování MP3 versus radio vždy volím MP3.

Ano, jsem nepokorný. Nenechám si vnucovat odporný pop-rock komerčních radií, folk a vážnou hudbu státem provozovaného radia, či protikřesťanský black-metal, který vysílají některá radia po internetu. Nenechám si hudebními producenty vnucovat jejich písně, nenechám si kazit hudební vkus. Raději si pustím v přehrávači křesťanské písně, které můžu prostřídat skladbami s absentujícím křesťanským poselstvím, které jsou ale z různých hudebních žánrů.

Tento postoj lze aplikovat i ve více oblastech lidského bytí. Zůstanu ale ještě chvíli alespoň trochu u hudby. Ano, podruhé se přiznávám k nepokoře. Nenechám si mými vrstevníky vnutit názor, že je dobré chodit na koncerty tvrdých kapel, kde se mezi diváky často hojně popíjí, kouří marihuana a souloží na toaletách.

Závěrem chci říci, že není nejlepší pokorně se podřídit a nechat se slepě vést, ani není dobré snažit se dělat věci po svém a nevšímat si okolí. Podle mého názoru je nejlepším řešením snaha o docílení vyrovnaného poměru, a to s Boží pomocí.

P.S: Nedávno mě velmi zaujala slova sv. Augustina: ,,Miluj Boha a dělej si co chceš".

Frt

Rád bych reagoval na JiMiho, protože docela odběhl od toho co autor psal. Já naopak naprost a ve všem souhlasím s autorem, nenapadá mě jedna jediná jiná oblast kde by se tento postoj dal ještě aplikovat?!?!? Shodujeme se, (snad) že věčné MP3 posluchače - přirovnáváme k ateistům, přimo k nim a ne jiné skupině v něco, v cokoliv, věřící. Ano, to je právě pro ateisty typické - neslyší, protože nechtějí, vložilo by to do jejich života jakékoliv komplikace, nejistotu, novotu, to je typické pouze pro skupinu ateistů. Posluchači Radia? To je typická skupina všch lidí religióních a to právě celá škála rádií. Že ne? Ale ano - komerční odporný pop = moderní sekty. Vždyť ty hrají na komerci, znám jednoho mormona, vyprávěl mi, a podle vyprávění to je církev založená na komerci, nebo dále - scientologové, vesmírní lidé, jehovisté...- široká škála, stejně jako široká škála těchto komerčních rádií. Protikřesťanský black-metal? Ano, i zde je jedno religio - satanismus. Co dodat, nemůže to být MP3, je to též religio a to plnohodnotné a popisu přesně sedí. A nakonec tu máme křesťanské vlny Proglasu... a také např. Prahu 6 pro intelektuály - pro lidi ekumenismu......
Pokud se mýlím napište mi svou odezvu, díky. Např. pro mě byl velmi poučný nový diametrálně odlišný a tak zajímavý pohled na Lásku. Díky.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio