Vítejte na stránce uživatele Angelara

Pars quarta: Sacerdos imperitus parochus est

22. 5. 2008 16:27
 Smyšlený příběh neznámého hrdiny 

Pars quarta: Sacerdos imperitus parochus est

Ráno se po městečku ještě převaloval hustý dým halící zbořeniště kostela. Okolo chodilo mnoho místních obyvatel a vysmívali se, že už konečně bude od těch pánbíčkářů pokoj a nebudou je budit ráno kostelní zvony, když jim ten kostel konečně spadl. Jaké krásné očištění pro obec, která se zbavila svých příživníků. Od té doby jsem viděl, jak se to s námi skutečně má. Však o to více jsem se snažil vypadat jako věřící, tedy v mém případě jako kněz. Začal jsem v klerice chodit i pro rohlíky a na faře jsem si ještě k tomu našel stařičký kvadrátek na hlavu. Nakonec jsem si říkal, že vlastně ani není taková škoda, když tady ten kostel není. S místními farníky jsme se nyní vešli při nedělní bohoslužbě do farní kaple, přičemž již někteří museli stát. Mělo to skvělý vliv na naše společenství a právě i díky tomu jsem já sám jako nová tvář mohl mezi ostatní zapadnout. Bylo to naprosto jiné, než když se scházíme v neopraveném kostele. Potom jsme měli ještě na starost mše v ostatních obcích farnosti. Celkem se jednalo o dalších několik kostelů a ve dvou lidech to šlo za nedělní dopoledne objezdit celkem bez problémů.

Jednoho dne asi měsíc po požáru jsme byli s panem generálním vikářem pozváni k otci biskupovi společně. Tam mě postavil před hotovou věc, že otce generálního vikáře opět potřebuje na biskupství, zatímco u nás není ani kostel, takže tam nejsou potřeba ani žádní kněží v takovém počtu. Snažil jsem se o opaku přesvědčit oba moje představené, ale ti mi nechtěli rozumět. Byli již dohodnuti, jak se má situace vyvinout. S úsměvem mě poplácali po rameni a řekli, že to farářství se svou římskou školou bez problémů zvládnu. Jednou to jsou moji představení, tak se musím jejich vůli podřídit. Chci být vždy pokorný a poslušný služebník svého Pána. Tak jsem se snažil svůj úkol nějak přijmout. V této nouzi jsem se utíkal o přímluvu k Matce Boží. Ta nikdy nenechá člověka ve štychu a vždy se ho zastane v jakékoliv těžkosti. Nikdy přeci nebylo slýcháno, že by kdo byl od ní opuštěn. Je sice krásné být pár měsíců po svěcení farářem, ale nevím, kde ti moji dva představení vzali tu myšlenku, že jsem tak hrozně akční a šikovný a že zvládnu sám řídit celou farnost ještě s přidruženými obcemi. Je sice pravda, že na rozdíl od mnoha jiných kněží mám já dokončené ekonomické vzdělání z Vysoké školy zemědělské, což mě však ještě nedělá dobrým pastýřem. I přes mé dobré vztahy s benediktýny stále ještě nejsem ani členem žádného řádu. Z biskupství jsem tedy jel v silném voze Škoda Octavia s otcem generálním vikářem trochu zklamán. Však jsem se ještě utěšoval tím, že někteří byli již v mém věku pomalu svěceni na biskupy, když byla nějaká nouze.

Během následujícího měsíce jsem převzal farní účetnictví a byl ještě lépe uveden do přehledu všech povinností. Než se pan generální vikář odstěhoval, stihli jsme s pomocí místní stavební firmy odklidit ruiny bývalého chrámu. Jeden z našich farníků jako statik zhodnotil těch pár stěn, které zůstaly stát. Bylo nám řečeno, že jakákoliv snaha o opravu kostela je zcela zbytečná, načež jsme všichni začali uvažovat o kostele zcela novém. Ale nikdo si nedovedl představit, kde bychom na něj vzali finanční prostředky. Dotace se dávají pouze na stojící památky. Pokud by něco stálo i třeba ty ruiny na místě našeho původního kostela, nevešel by se tam již náš kostel nový. Pak mě napadl takový hrozně pokrokový plán. Zanecháme stát nějaké ruiny jako historickou památku, přičemž se na ně budeme snažit dostat státní dotace, okolo nich upravíme pozemek jako park a v samém rohu parcely postavíme o něco menší kapli. Farníkům se zdál tento plán docela uskutečnitelný. Také jsme obětovali mnohé mše svaté právě za naši farnost a za vyřešení této situace. Na konci měsíce jsem si spočítal, jaké by mohly být úspory za vytápění a údržbu v zimě. Došel jsem k docela zajímavým částkám. Jenom doufám, že se pomocí Boží se nám podaří s farníky na novou kapli složit a společnými silami ji vybudovat.

Zobrazeno 1389×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio