Vítejte na stránce uživatele Angelara

Hymny svatého Tomáše Akvinského

24. 9. 2008 21:37

Snad už jsem o tom psal, ale neustále mě naplňuje úžasem osobnost svatého Tomáše Akvinského. Tento dominikán byl mužem úžasného záběru. Byl to učený kněz a univerzitní profesor. Vzorným způsobem dokázal kloubit učenost a zbožnost. Zanechal nám tak mnoho díla po sobě. Jednak učené spisy jako Summa theologiae (Theologická summa) či Summa contra gentiles (Summa proti pohanům) a na druhé straně zbožné hymny jako níže zčásti uvedený Lauda Sion Salvatorem (Sióne, chval Spasitele) či Adoro te devote (Klaním se Ti vroucně) jsoucí jako nynější název tohoto blogu.

V dnešním světě potřebujeme mnoho takových Tomášů, kteří by v tom stále vzdělanějším světě dbali na to, aby se ten svět ve vzdělanosti neutopil, ale aby vždy pamatoval na své kořeny a na zdroj svého úspěchu. Aby se svět nezajistil svým vlastním bohatstvím, které je pomíjející a nepřicházel o to, které je nepomíjející, tedy vzácnější.

Hymny sv. Tomáše Aq. mají dle mého mínění v sobě jednu přednost, kterou snad žádný jiný křesťanský autor nemohl tak dobře jim vtisknout. Stačí totiž pár slov, aby se základní křesťanské pravdy zapracovaly do písně. Pokud se taková píseň rozšíří, je to zároveň opravdu mnohoříkající počin. Vznešené theologické pravdy jsou staženy do takové míry, aby je mohli v jakémsi základním rozsahu slyšet a zároveň pamatovat si i prostí věřící.

To, že tyto hymny mají něco do sebe je dosvědčeno tím, že za posledních zhruba 800 let místo nich nikdo nesožil žádné lepší a nevytlačil je.

Ex hymno Lauda Sion Salvatorem a sancto Thomaso Aquinate conscriptum:

...

Docti sacris institutis
panem, vinum in salutis
consecramus hostiam.

Dogma datur Christianis
quod in carnem transit panis
et vinum in sanquinem.

...

Caro cibus, sanquis potus,
manet tamen Christus totus
sub ultraque speciae.

Zobrazeno 3341×

Komentáře

jmj

http://www.cgsccdogh.org/index.cfm?load=page&page=266<br />
<br />
ahoj paci sa mi skladba od sv.Tomasa Akvinskeho Adoro te devote nemas nahodou noty

Angelar

Adoro te devote, tj. Klaním se ti vroucně je uvedeno v českém Kancionálu.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio