Vítejte na stránce uživatele Angelara

Ogólnopolskie Spotkanie Młodych - Lednica 2000, 6 czerwca 2009

11. 6. 2009 0:32
Rubrika: Poutnictví | Štítky: polsko

Vzhledem k tomu, že já se rád nechám zlákat na mnohé dobrodružství, byl jsem i tentokrát velice snadno vojtecem přesvědčen, abych se účastnil Ogólnopolskiego Spotkania Młodych (Celopolského setkání mládeže), které se konalo (jako pokaždé a letos již po třinácté) na polích lednických či u jezera Lednica, což je mezi Gnieznem a Poznaní:

  

Spotykamy się nad brzegiem jeziora, w którego wodzie został ochrzczony Mieszko I, a przez to cała Polska. Tu zaczęła się Polska!“ (Jan W. Góra OP)

  

Setkáme se nad břehem jezera, v jehož vodě byl pokřtěn Měško I. (polský kníže) a skrze to celé Polsko. Tady začalo Polsko!

  

Jedná se o setkání mládeže, jak je známe třeba i z Česka (nebo ti šťastnější z celosvětové úrovně ze Sydney, Kolína nad Rýnem či odjinud). Rozdíl je akorát v tom, že toto setkání se koná každý rok. Letos již po třinácté. Není to jenom setkání polské mládeže, ale samozřejmě tam jsou i zahraniční poutníci jako třeba my nebo jiní poutníci z mnoha dalších zemí.

Otcem a organizátorem setkání je P. Jan Góra OP. Na setkání nechybělo ani několik aricbiskupů a biskupů a dokonce byl přítomen i „prymas polski Józef Kardynał Glemp“.

Na polích lednických je taková velká konstrukce ryby, která značí křesťany a potažmo i Krista. Máme si uvědomit, že chceme svůj život spojit s Kristem Pánem:

 

„LEDNICA to Ogólnopolskie Spotkanie Młodzieży - Apel III Tysiąclecia, którego istotą jest wybór Chrystusa na Pana życia i wejście przez Bramę-Rybę, czyli samego Chrystusa, w codzienne życie.“ (Jan W. Góra OP)

 

LEDNICA, to je Celopolské setkání mládeže – výzva III. tisíciletí, jehož podstatou je výběr Krista za Pána života a vstup přes bránu v podobě ryby, čili samého Krista, do každodenního života.

 
Letošní setkání mělo v sobě jakoby dvě zvláštní poselství kromě utvrzení se v oddanosti Ježíši. Slavili jsme spolu s františkány výročí 800 let od jejich založení sv. Františkem z Assisi. Proto na úvod také přicházelo i procesí františkánů k rybě. Druhým byla jakási sounáležitost s jinými národy. Sešly se delegace mnoha evropských zemí, které přišly ke křestnímu prameni Polska:
 

„A zatem będzie to Lednica międzynarodowa, europejska. Jeśli nawet nie uda się nam zaprosić delegacji ze wszystkich krajów, to przynajmniej nasze serca będą otwarte na wszystkich. A to jest właśnie chrześcijaństwo.“ (Jan W. Góra OP)

 

A tedy to bude Lednica mezinárodní, evropská. Jestli se nám přeci jenom nepovede přizvat delegace ze všech zemí, budou alespoň naše srdce otevřená ke všem. A o tom je právě křesťanství.

 
Ze všech stran se tedy sjížděli mladí lidé, aby strávili společné odpoledne a večer, který měl trvat až do ranních hodin. Také byl vypraven „pociąg Święty Jacek“ (vlak sv. Hyacint) jedoucí až z Przemyślu (u ukrajinských hranic) přes celé jižní Polsko (Kraków, Katowice, Wrocław, Leszno, Poznań) až do železniční zastávky Lednogóra, kam byly přistaveny autobusy, aby poutníky přivezly k jezeru Lednica. Spolu s jedním kamarádem se nám jaksi podařilo do tohoto vlaku v Poznaniu dostat, protože se nám zbytek česko-slovenské výpravy ztratil.

 

Od autobusu jsme šli pěšky v nekonečném zástupu poutníků a našli jsme u registrace své ztracené přátele. Registrace byla za symbolický poplatek 5 złotych, což je asi 30 Kč. Za to jsme dostali velice pěknou ořezanou verzi polského breviáře. Mimochodem díky své skladnosti se mi ona modlitební kniha velice zalíbila. Po našem usazení se v sektoru F jsem se s chutí najedl, protože všechno jídlo měla ta část skupiny, která se nám ztratila. Pak jsme se již živě zapojovali do zpěvu zbožných písní i do tanců, kterými byly tyto písně umocňovány. Například jedna z písní měla krásný refrén: „Nie lękajcie się, otwórzcie drzwi Chrystusowi“ (Nebojte se, otevřte Kristu dveře), což možná trochu připomíná českou píseň „Otevřte brány Vykupiteli“. Jiná píseň zněla zase „Tak, tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham! Tak, tak, Panie, przecież, Ty to wiesz!“ (Ano, ano, Pane, Ty víš, že Tě miluji! Ano, ano, pane, Ty to přeci víš!“ a ve sloce se zpívalo o sv. Petru, který odpovídal Pánu, že Ho miluje a byl poslán pást Jeho ovce.

 

Jenom musím upozornit, že polština je v mnohém pro česky mluvícího jazyk velice vtipný, protože některé její obraty znějí poněkud podivně. Například: „Szukać drogi do Pana“ neznamená žádnou nemravnost nebo něco o nakrotikách, ale znamená to: „Hledat cesty k Pánu“.

 

Čas mezi písněmi byl prokládán různými zajímavými promluvami také ohledně letošního tématu setkání „Rozpoznaj czas“. Dnes jsme v zajetí všemožných časoměrných přístrojů, hodin, hodinek, kalendářů, budíků, ale jestli si potom uděláme „čas“ třeba i na Pána, na modlitbu, na sebe navzájem?

 

Po šesté hodině začala mše svatá, kterou celebroval „hlouček“ biskupů a takový zástup kněží, že tolik jsem jich v životě neviděl pohromadě a příště jich tolik uvidím asi až v nebi. V kázání zaznívala slova o volbě Krista za svého průvodce životem. Po mši svaté se k nám donesly zdravice od prezidenta Polské republiky Lecha Kaczyńskiego i od samotného svatého otce Benedikta XVI. Také jsme se dozvěděli nějaké zajímavosti o františkánech a sv. Františku z Assisi. Potom ale už bylo velice špatné počasí a adorační průvod s Nesjvětější svátostí jsme moc nedovedli prožívat a někteří jsme se uchýlili na čaj pod přístřešek jednoho ze stánků s občerstvením.

 

Program již pomalu končil a od půlnoci byl čas pro nás, abychom prošli Rybou, tedy hlavním pódiem. Jak již jsem předeslal výše, znamená tento průchod právě vykročení do něčeho nového symbolizovaného skrze Rybu znamenající křesťanství a potažmo Krista Pána. Akorát na tu Rybu byla taková nekřesťanská tlačenice, že jsem jí procházel bez známých, protože jsme se tak nějak navzájem ztratili. Sešli jsme se až u místa, kde byly odloženy naše věci.

 

Pro nepřízeň počasí jsme se tedy pomalu vypravili do Lednogóry na vlak spolu s množstvím dalších poutníků. Ve vesničce u jezera bylo nezvykle rušno a takový dopravní kolaps jsme už dlouho neviděl. Autobusy vyjížděly často taženy traktorem z rozbahněných nezpevněných provizorních parkovišť a přeúspěšně vytvářely neprostupnou dopravní kongesci ve všech směrech. Mezitím se snažila projet občas nějaká sanitka a procházet skupinky pěších. Řidiči osobních aut asi museli být v úplně beznaději. Mimo obec už nebyl ten provoz tak hrozný, ale co chvíli okolo nás projelo na tucet autobusů. Pak jsme začali zpívat. Kdyby celé odpoledne svítilo sluníčko, tak by to nebyl takový zajímavý zážitek a my bychom sice byli suší, ale život není vždycky taková pohádka. A život s Kristem už vůbec ne, dokud si neuvědomíme...

 

... dokud si neuvědomíme, že ani toto nás od Něj nedokáže odloučit. Je přeci psáno:

 

 „Któż nas może odłączyć od miłości Chrystusowej? Utrepienie, ucisk czy prześladowanie, głód czy nagość, niebezpieczeństwo czy miecz? Ale we wszystkim tym odnosimy pełne zwycięstwo dzięki Temu, który nas umiłował.“ Rz 8, 35.37

 

„Kdo nás odloučí od lásky Kristovy? Snad soužení nebo úzkost, pronásledování nebo hlad, bída, nebezpečí nebo meč? Ale v tom ve všem slavně vítězíme mocí toho, který si nás zamiloval.“ Řím 8, 35.37

 

 

 

 

související odkazy a fotky od uživatelů evulka a vojtec:

http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=29114
http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=29122
http://vojtec.signaly.cz/0906/at-vstoupi-duch-tvuj
http://evulka.signaly.cz/0906/zmrznuti-v-lednici-alebo

Zobrazeno 1952×

Komentáře

vojtec

Díky Vláďo, koukám, že jsi toho pochytil docela dost;-) <br />
Doufám, že teď taky zažíváš kongesce Boží lásky ve svém srdci:)

evulka

Jeee, ďalšia časť mozaiky...díík :-)

Pavloš

Vláďo! Tak toto se mi moc zamlouvá a moc se Ti to povedlo! Díky! Hlavně se mi líbí to prokládání polským textem! A mimo jiné, i díky Tobě kamaráde nyní vím, co že to bylo vlastně za jméno vlaku, s kterým jsme jeli..

WojtS

Jsem opravdu velmi prijemne prekvapen s toho co jsem tady precetl,k tomu bychom dodal vlastni zazitky z minulich rocniku a jsou ony skutecne nadherne,jsem predevsim rad s toho ze zrovna tady,na ceskem foru je tolik o polskych dejinach(zacatkach)jejiz pramenem je Lednica,je tady kousek Polska vubec,jsem taky prekvapen presnosti prekladu,opravdu tak dobre umis polsky?<br />
P.S.:Mesko I korunovan nebyl,vubec prvnim polskym kralem byl Boleslav I Chrobry,Meskuv nasledovnik.

WojtS

Tak ještě jednou:Měško I nebyl králem,byl to pouze kníže.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio