Vítejte na stránce uživatele Angelara

Poslední dny v Teologickém konviktu

6. 6. 2010 18:47

Poslední dny v Teologickém konviktu

Tak on ten rok v konviktu tak rychle utekl. Ani jsem se nenadál a už je červen. Poznal jsem zde plno skvělých lidí. Někteří budou se mnou pokračovat ve studiu příští rok v Olomouci, jiní půjdou do pražského semináře. Toto rozpůlení naší konviktní komunity bude asi trochu bolestivé, ale co se dá dělat.

V posledních dnech Pán vyslyšel modlitby mnoha lidí za pěkné počasí. Svítí nám tady už několikátý den sluníčko a venku je i docela teplo. To samo vybízí k různým výletům. Tak se včera někteří spolubratři vypravili na Svatý Hostýn a zpět, zatímco mnoho dalších nás šlo na pěšky na nedaleký Svatý Kopeček. I dnešní počasí je pro výlety jak dělané. Ani si tedy nepřipouštíme, že zítra větší polovinu z nás čekají přijímací zkoušky na olomouckou Cyrilometodějskou teologickou fakultu.

Dnes ráno jsme se vypravili do Kroměříže, abychom oslavili se sestrami z řádu Navštívení Panny Marie 400. výročí založení. Mši svaté předsedala sama Jeho Excelence, arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Jeden spolubratr z konviktu znalý liturgiky nám rozdal s patřičným vysvětlením funkce u oltáře, a mohli jsme tak důstojně a zbožně ministrovat na oné slavnostní mši svaté. V kázání otec arcibiskup mluvil o sv. Františku Saleském a sv. Janě Marii de Chantal. Oba byli vznešeného rodu, ale rozhodli se dát celý život Pánu Bohu a sloužit Mu. Spolu také založili právě řád Navštívení. Také zaznělo pár slov o velice vzácných knihách sv. Františka - Úvod do zbožného života (Filothea) a Pojednání o Boží lásce.

Po mši svaté jsme byli pozváni na pohoštění. Kromě všeho dobrého jídla jsme měli možnost si popovídat s kněžími, kteří na slavnostní bohoslužbu přijeli a také s těmi kněžími, kteří v kroměřížském klášteře pobývají. Pak ještě povídal otec arcibiskup o pouti do Arsu a o sv. faráři arském.

Co se týká školy, tak už máme většinou veškeré povinnosti za sebou, ačkoli někteří spolubratři se třeba stále moří s latinou. Ale ani sv. farář arský to neměl s latinou lehké a bojoval s ní velice urputně.

Za týden tedy jedeme domů a čeká nás plno jiných povinností. Kromě týdenní praxe v semináři má většina z nás nějakou další praxi třeba na biskupství nebo jínde. Někteří z nás pojedou na všelijaké možné poutě, jiní budou vedoucí na táborech a další třeba budou pracovat nějaký týden na nějaké brigádě. Doufám tedy, že s Boží pomocí se nám podaří strávit prázdniny smysluplně a že budeme hlavně hledat vůli Boží. Zároveň se už těším, že se, dá-li Pán Bůh, v září zase sejdeme ale už jako bohoslovci 1. ročníku.

Prosím tedy vroucně o modlitby za nás všechny a předem děkuji :).

 

 

Zobrazeno 1543×

Komentáře

wasek

Držím vám palce! Tobě, bráchovi i dalším konvikťákům pěkné prázdniny !!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio