Vítejte na stránce uživatele Angelara

Boží štědrost

18. 12. 2011 15:08

Boží štědrost
Blíží se nám vrchol adventního očekávání, kdy si budeme připomínat narození našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista. Pod stromečkem na Vánoce najdeme nějaké dárky, ale je to zejména Pán Ježíš sám, který je tím největším dárkem každému z nás i všem dohromady. Je to Bůh Syn sám, z Jehož plnosti jsme všichni přijali (J 1,16).
Bůh Otec svého Syna zrozuje tím, že se Mu celý dává. Je tak štědrý, že nic, co má jako Otec sám, mu neodpírá, kromě toho, co logicky předat nejde, totiž Otcovstí. A také díky Otcovstí, které je vlastně jediným, co Otce od Syna vnitřně odlišuje, je Otec Otcem. A zase díky Synovstí, které nutně stojí na druhé straně jako druhý konec vztahu od Otce k Synu, se ustavuje a odlišuje božská osoba Syna.
Přestože jsou Syn a Otec jedno (J 10,30), jde o dvě Osoby. První božská osoba Bůh Otec přeštědře dává sám sebe Synovi. Bůh Syn přijímá štědrost Otcovu a zase bezprostředně sám sebe celého štědře dává Otci. Je to vždy štědrost na jedné straně a vděčnost na druhé straně. Bůh dává, ale zároveň se nechává obdarovat. To je příklad i pro nás - máme dávat, ale i umět přijmout dar. Máme si pomáhat, ale zároveň i přijmat pomoc. Bůh Otec i Syn je Dárce, ale i Obdarovaný. Však i my si často dary navzájem vyměňujeme - dáme dárek a dostaneme dárek.
Jaká je ale velikost toho daru! - Bůh dává všechno, co má. Ne, to je málo - On dává všechno, co JE. Velikost Božího daru je taková, že to není dar, ale Dar. Ten Dar je třetí božská Osoba - Duch svatý, která dělá z JÁ a TY společné MY, protože MY může vzniknout jedině, když to nebudu JÁ a TY, ale v opančém pořadí nejprve TY a pak JÁ. Tak přebývá Bůh Otec v Synu a Syn v Otci. Jako lidé, stvoření k Božímu obrazu také rádi říkáme, že někoho nosíme ve svém srdci.
Duch svatý je osobou Nejsvětější Trojice jako Otec a Syn a je s Nimi společně uctíván a oslavován. Je zrozován vycházením z Otce a druhotně také vycházením ze Syna. Zároveň je ale o Duchu svatém velice těžké mluvit, protože se nenechá stejně jako každá jiná pravda o Bohu spoutat pár slovy...

Ať je nám tedy ta štědrost, kterou má Trojjediný nejprve sám v sobě a se kterou potom přichází na svět, velikým svědectvím o Jeho lásce ke každému a zájmu o každého z nás.

Zobrazeno 1399×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio