Vítejte na stránce uživatele Angelara

Svatá rodina

30. 12. 2011 0:42
Rubrika: Náboženské postřehy | Štítky: sv. Josef

Svatá rodina
Žil jeden muž z Judova kmene a z Davidova rodu. Nemířil v životě nikterak vysoko. Byl vyučen řemeslu tesařskému a chtěl žít obyčejný život. Ale protože velice miloval Hospodina, nebyl jeho život příliš obyčejný. Měl se oženit s velice krásným děvčetem, co si mohl přát více? To děvče se jmenovalo Maria a marně by se hledalo děvče krásnější a bohabojnější. Po zásnubách ale toto mladé a zbožné děvče záhadným způsobem otěhotnělo. Pro něho to bylo k nepochopení, lámal si nad tím hlavu a jenom díky slovu anděla dokázal přijmout úlohu, kterou mu Hospodin svěřil (Mt 1,20-24).
Při soupisu lidu za místodržitele Quirinia se svou milovanou snoubenkou v požehnaném stavu putoval až z Galileje do judského Betléma, aby se dal zapsat ke svému davidovskému rodu (Lk 2,1-5). Tu na ně přišla další tíseň, když zrovna mimo domov musela jeho drahá snoubenka porodit svého prvorozeného (Lk 2,6-7). Brzy se mu ale opět zjevil ten anděl, co po něm pořád chtěl ty nesplnitelné úkoly a tentokrát mu říkal, aby vzal rodinu a zmizel do Egypta (Mt 2,13-14).Když se z Egypta vrátili, bydleli v Nazaretě v Galileji (Lk 2,39).
Vše se zdálo být v pořádku, ale ve dvanácti letech při pouti do Jeruzaléma se jejich chlapec zatoulal. Když zjistili, že není v proudu poutníků (Lk 2,44-46), pláč Marušky nebyl k utišení. Takovouhle ji on neviděl od té doby, co potkali v chrámě starce Simeona (Lk 2,34-35). Kdyby s Maruškou nešel, pro slzy by zpátky do Jeruzaléma nebyla trefila. Vysílení, nevyspalí, skleslí po třech dnech nakonec malého Ješuu našli (Lk 2,46).
Od té doby mohl konečně žít v klidu. Lidé se sice divili, že nemají další děti, ale on věděl, že není hoden toho, aby se vyrovnával Hospodinu, který si zvolil Marušku za matku svého Syna. A je-li potomstvo ke zveličení rodu, koho většího by mohl ještě očekávat než Toho, kterého království nebude mít konce (Lk 1,33)?
Když ho síly opouštěly, už neměl sílu, aby vzal pořízek a ještě dřevo opracovával, byl šťastný aspoň z toho, že Maruška s ním byla celý život šťastná. Ta i tehdy byla s ním a byl s ním i mladík Ješua, který již zdatně také tesařské řemeslo ovládal. Když ulehl na lože, aby tam naposledy na tomto světě oči zavřel, byli s ním oba - Ježíš i Maria.

Zobrazeno 3597×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To je kázání o sv. Josefovi?

Angelar

...může být...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak to už se těším až z Tebe alespoň jáhen. Přijdu si Tě poslechnout na sv. Vojtěcha.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio