Vítejte na stránce uživatele Angelara

Setkání Antiochie po dvaceti letech působení

1. 9. 2012 20:55

Setkání Antiochie po dvaceti letech působení

Antiochia je misijní působení mladých křesťanů nadšených životem s Kristem Pánem, kteří svým životem a případně i slovem svědčí o Tom, který jim toto nadšení a životní cíl dává. Jde o působení během letních prázdnin v zapadlých farnostech Čech a Moravy. (Antiochia působí pod vedením bohoslovců a jako každé evangelizační dílo musí mít uznání příslušného diecézního biskupa.)

Dne 1. 9. L. P. 2012 se z iniciativy P. dr. Marka Dundy, faráře ve Vranově nad Dyjí a moderátora farního týmu neboli „FaTymu“ konalo setkání účastníků a příznivců misijního počinu Antiochie. P. Marek jako „otec zakladatel“ Antiochie viděl, že za ta léta, co Antiochie působí, vzešlo mnoho a mnoho plodů. Ale zároveň vidíme, že pro další hlásání Evangelia je potřeba opět povzbuzení, modlitba a pomoc mnoha ochotných lidí. Za svědectví z Antiochie na setkání bych chtěl mimo jiných nejmenovaných poděkovat kromě P. Marka také P. Radku Šidlejovi, P. Petru Bulvasovi, P. Petru Utíkalovi, panu kanovníku Rudolfu Repkovi, bohoslovci Jendovi Berkovi, Fr. Maxmiliánovi, OFMCap., katechetce Markétě, pastoračnímu asistentovi Vojtovi Hýblovi etc.......

Pokud bych měl setkání hodnotit jedním slovem, bylo by to slovo „POVZBUZUJÍCÍ“, protože pro naše další působení to bylo opravdu tím, co jsme potřebovali zažít a slyšet – i po dvaceti letech Antiochia stále působí a často až dnes je možné vidět to ovoce prvních Antiochií. Často se lidí dotkneme jenom trochu, ale ten Boží dotyk v nich zůstává. Po mnoha letech o víře začínají přemýšlet a učiní třeba další krok. Není to jenom předmět našich představ, že třeba se tak jednou stane, ale na setkání jsme měli možnost slyšet mnohá svědectví, jak se na nás ti lidé po letech obraceli a dokonce kolik z nich již začíná nový život jako křesťané. Ovšem tato setba vyžaduje velikou trpělivost, protože ty plody mohou přicházet až po velmi dlouhé době, a proto právě potřebujeme to povzbuzení, abychom jako misionáři nemalomyslněli, ale vytrvali v dobrém díle Bohu libém.

Přesný počet účastníků Antiochie se nezná, ale ví se, že jde o číslo čtyřciferné. Počet zúčastněných bohoslovců, kteří již dneska působí jako faráři v různých koutech Čech a Moravy potom převyšuje stovku.

Antiochia není jenom těch čtrnáct dní prázdnin, ale je to nový životní styl – já zde nežiji pro sebe, Pán Bůh mi dal veliký dar víry a já si ho nechci nechat pro sebe, chci žít i pro druhé. Ostatně takto zní naše hymna:

Chci, Pane, jít cestou Tvou,
chci, Pane, jít s Tebou,
aby každý člověk slyšel
přeradostnou zvěst.
Od Jordánu dál a dál
Ty nás musíš vést.

Ve všednodenním životě vidí účastník Antiochie věci trochu jinak, protože na Antiochii nedělal zábavu a pomoc sám pro sebe, ale vydával se ostatním, kteří jeho pomoc potřebovali jako například starší lidé anebo pořádal zábavu pro ty, kteří si smysluplnou zábavu připravit nedovedli, tak je trochu úmyslem Antiochie i činnost Dona Bosca, který vedl děti ulice ke spořádanějšímu životu.

Pro všechny zájemce o Antiochii mohu odkázat na stránky www.antiochia.cz , také je možné mi napsat vzkaz a na cokoliv ohledně Antiochie se zeptat.

Zobrazeno 2022×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Vláďo, jsi rychlejší. A to je dobře. Toto setkání bylo opravdu nejen velkým povzbuzením, ale také velkým sdílením zkušeností. Mnoho jsem jich načerpal i já.

Jinak se nás sešlo přes 40, z čehož nejméně čtvrtinu tvořili kněží, které Antiochia formovala, dá-li se to tak napsat, další převážnou část ti, kteří na Antiochii byli před mnoha lety nebo stáli u jejího zrodu a v neposlední řadě také ti, kteří letos byli na Antiochii po prvé, takže zazněla i aktuální svědectví. Mnoho z najitých obeslaných velice pěkně odpovědělo na pozvání, sic nepřijeli, ale také napsali alespoň písemně či jinak se ozvali.

Z turnusů se pak sešli nejvíce co vím Maletín 96C (3 účastníci), Olbramkostel 2012 B (5 účastníků) a Olbramkostel 2012 C (5 účastníků). Z Olbramkostela zůstali na celý víkend a vyvrcholili slavením Posvícení v neděli v Olbramkostele.

Více napíšu sám na svém blogu.

martak

díky za článek...plánovala jsem taky jet, ale nakonec jsem byla na DCŽM Vesmír a s váma aspoň v myšlenkách:)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio