Vítejte na stránce uživatele Angelara

Rozumíme?

18. 11. 2012 19:40

Do jaké míry rozumíme tomu, co se děje v kostele? A jak rozumíme tomu, co kněz při modlitbách říká?

Není vždycky samozřejmé, že všemu rozumíme. Vlastně to není vůbec samozřejmé. Na úvod by bylo vhodné uvést útržek z rozhovoru svatého jáhna Filipa a etiopského dvořana:

Filip k němu přiběhl, a když uslyšel, že ten člověk čte proroka Izaiáše, zeptal se: "Rozumíš tomu, co čteš?" On odpověděl: "Jak bych mohl, když mi to nikdo nevyloží!" A pozval Filipa, aby nastoupil a sedl si vedle něho. (Sk 8,30-31).

Tak začal jáhen Filip vykládat onen text z proroka. Podobně je to i s námi. I když si říkáme, že všemu rozumíme, slýcháme texty ve mši svaté i modlitby ve vlastní řeči, tak vlastně velmi často nevíme, o čem jsou.

Ale možná by se dal uvést příklad: Pokud se budeme bavit o schopnosti číst. Každý se učíme číst ve škole a po první třídě většinou umíme ta slova nějak přeslabikovat. Svým způsobem tak vlastně umíme číst už po první třídě. Jenže je tato schopnost číst dostatečná? Naprosto ne, musíme ještě hodně číst, číst a číst, abychom se pořádně číst naučili. Na úplně jiné úrovni umí číst člověk, který text přečte a dokonce chápe to, co se v něm píše. A ještě na vyšší úrovni umí číst ten, kdo textu nejen rozumí, ale umí ho přečíst tak, že přitom pracuje s hlasem – na správná místa klade důraz, podle obsahu přizpůsobuje tón hlasu a čte zkrátka tak, že druhého doslova vtáhne do děje.

Texty Písma svatého jsou velice hluboké. Málokdo dokáže do nich skutečně proniknout a přesto mají co říci i knězi po šedesáti letech služby. Tak moc jsou hluboké a ještě hlubší. Podobně jsou hluboké texty svaté liturgie, zvláště mše svaté, která se po staletí modlí. Je v nich skryta veliká moudrost. Nekonečnost té hloubky jasně ukazuje k Bohu, který sám je nepopsatelně veliký.

Nemůžeme tedy říci, že rozumíme liturgii v národním jazyku. Možná trochu chápeme jednotlivá slova, ale víme, co se za nimi skutečně skrývá? Když je mše svatá v latině, závisí zvláště na kněžích, jestli dokáží vyložit aspoň trošku ty liturgické texty. Ale i v tom jazyku, který je nám známý, by nám velice pomohlo, kdybychom nastražili při kázání uši a snažili se více pochopit, co který děj, která slova při mši svaté znamenají.

Zobrazeno 1238×

Komentáře

Daniel Zouhar

Tvůj blog právě postoupil do druhého kola o nejlepší katolický blog 2012! Gratuluji! http://cirkev.wordpress.com/2012/11/19/zlaty-brk-2012-zacina-hlasovani/

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Já se ke gratulaci rozhodně nepřidám. Po podrobnějším prozkoumání jsem zjistil, že 3 nominované blogy těžce napadají autority církve. Např. srovnávat naše biskupy s komunisty, to mluví samo za sebe. Naštěstí Vláďův blog takový není.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio