Vítejte na stránce uživatele Angelara

Co je pro křesťana zkušenost?

13. 9. 2008 23:22

Dnes ráno jsem na základě zkušenosti udělal dobrý skutek. Vím, že táta pije každé ráno kávu, tak jsem mu ji uvařil, když vstanul. Protože to tak bývá každý den, což je moje zkušenost o tomto, usoudil jsem, že tomu tak bude i dnes.

Přemýšlel jsem o tom, jak křesťan může využít svou zkušenost. Ovšem jako filosof si neodpusítm trochu teorie: 

Dle tvrzení Johna Locka, novověkého anglického empiristického filosofa nepřichází do rozumu nic jinak, nežli smysly. Zkušenost by se potom v rozumu jaksi formovala a ukládala v paměti. Leibniz k tomu dodává, že rozum sám již máme předem nezávisle na zkušenosti. Co ovšem můžeme s rozumem samotným je otázkou. Racionalisté by zde jistě upozornili na roli rozumu, který se právě stará o to, aby pokud možno zajistil co nejvíce pravdivého poznání před jakoukoliv šálivou zkušeností.

Podle fenomenologických filosofů je však nutné zkoumat, jak daný vjem na nás působí a co se s tím samotným vjemem pojí. Docházíme k tomu, že vždy spojujeme vjem s nějakou dřívější událostí a vztahujeme jej k ní či naopak myslíme na možnou událost budoucí (retencionalita a protencionalita).

Ze vztahování se k minulosti a budoucnosti plynou dosti důležité postřehy týkající se praktického života člověka. Pokud máme z minulosti nějakou zkušenost, můžeme se podle ní zachovat a jednat tak jako minule či dokonce i lépe. Máme-li nějaký vjem, můžeme do jisté míry předvídat dění v budoucnosti, protože díky zkušenosti z minula jakoby víme, co bude následovat, neboť jsme to vždy předtím v daném sledu pozorovali.

Pro mravní život křesťana jsou důležité dva pilíře:
1) činit co nejvíce dobra - dobrých skutků
2) činit co nejméně zla - hříchů

Pokud máme z minulosti zkušenost, že nějaká věc probíhá tak a tak, můžeme ji použít. Křesťan musí číhat jako kočka, kdy bude moci skočit po vykonání nějakého dobrého skutku. Pokud kamarádka zapomene na stole svůj oblíbený román, musím to být já, kdo si toho všimne a donese jí ho ke dveřím dříve, než je stihne dovřít. Pokud vím, že když je plný odpadkový koš, nebudu čekat, až mi tu dobrou službu domácnosti někdo vyfoukne a vynesu jej do popelnice.

Naopak vím-li ze zkušenosti, že se blíží situace, kdy se dostávám do nebezpečí provedení nějaké ohavnosti, musím svou mysl od tohoto odvrátit a pevně střežit své jednání, abych se hříchu vyhnul.

Zobrazeno 2171×

Komentáře

Eleeshebat

Yessss....k tomu se nedá nic dodat :)

ruah

no, nevím, jestli mám číhat jako kočka, ale když vidím, že je potřeba pomoct, pomůžu... zas na druhou stranu, zaměstnávat svůj rozum špiclováním, kde bych mohl být ještě užitečný, taky není to nejlepší řešení, na přemýšlení jsou jiný věci
ad vstanul: pravděpodobně se ti do textu tahle kostrbatost vloudila, protože se říká: až vstaNU, takže když vstanul chápu (zvlášť po důkladném vysvětlení lingvistickém), nic proti tomu nemám:)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio