Vítejte na stránce uživatele Angelara

Leží mi na stole obálka z biskupství

6. 5. 2009 19:19
Rubrika: Filosofie

Leží mi na stole obálka, která přišla z biskupství. Všichni horoucně očekávají, až ji otevřu. Ta obálka tady na mě čeká, až ji otevřu. Já ale nevím, co je v té obálce za rozhodnutí. Je tam psáno zřejmě o tom, jak jsem pochodil v přijímacím rozhovoru s otcem biskupem o vstupu do semináře. Teď ale žiji v takové krásné nevědomosti, kterou se mi ani nechce ukončovat. Žiji v napětí, které je zároveň velkým klidem, protože ta nevědomost není nikterak determinující, ale ponechává mi docela svobodnou vůli k rozhodování o mém životě. Až obálku otevřu, budu již vědět, kam mě otec biskup posílá - jestli do konviktu či semináře nebo nikam. Jako filosof si musím užít tento krásný stav napětí, který člověku nechává otázku. Filosofové totiž milují otázky a dotazování. Proto i já se mohu sám sebe i Boha dotazovat, co asi v té obálce je za dopis a jaký bude mít na mě vliv.

Včera jsme hráli na spolču zajímavou hru - hráli jsme si na soud. Zvláštní na tom však bylo to, že jsme věděli, jak soud dopadne. Jednen obžalovaný měl být vinen, druhý osvobozen. Já jsem naštěstí byl ten osvobozený obžalovaný. Ale vtip je v tom, že žalobci toho obžalovaného, který měl být odsouzen ani nemuseli projevovat velkou píli, aby ho usvědčili. Všichni jsme totiž již předem věděli, jak to dopadne. Zato ani obhájci toho nešťastníka se moc nenamáhali, protože stejně věděli, že prohrají. Snažili jsme se na tom pochopit paralelu z 8. kapitoly listu Římanům, že v naději jsme spaseni. Kdybychom věděli na beton, že jsme spaseni nebo odsouzeni, tak pro to už asi ani nehneme brvou, protože stejně bychom to měli jasné. Ale právě v tom napětí a nevědomosti spočívá motiv naší snahy.

Jak však já mohu proniknout do toho, co se mi píše v tom dopise? Budu se snažit prožít naplno ty chvíle, než tu obálku otevřu. Až ji otevřu, nebude už nic stejné, jak bylo předtím. Už to budu mít jasné a budou se od toho odvíjet další moje rozhodnutí. Aspoň bych tedy měl se potom soustředit na to, abych po otevření obálky nejednal nějak nerozvážně a stále měl na paměti původní mou vůli - sloužit Kristu Pánu.

 

 

Zobrazeno 2413×

Komentáře

jvpesek

Pripojuji se ke gratulantum!<br />
Matka Tereza jednou rekla bohoslovcum, ze pokud se nechteji stat svatymi knezimi, tak at se jimi radeji nestavaji. Totez preji Tobe... s presvedcenim, ze mas dobre naslapnuto! :-)

Angelar

Děkuji všem srdečně za gratulaci. Doufejte, že máte mi k čemu gratulovat :). Jinak přeji do Brna, do Wroclawi i do Říma hodně zdaru a vytrvejte v modlitbách. Nejen já je potřebuji.

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio