Vítejte na stránce uživatele Angelara

První dojmy z Teologického konviktu v Olomouci

12. 9. 2009 17:45
Rubrika: Teologický konvikt | Štítky: kněžství , Seminář

První dojmy z Teologického konviktu v Olomouci

Na pondělí 7. 9. 2009 byl stanoven nástup nových kandidátů kněžství do Teologického konviktu. Jedná se o zařízení, kde jsou tito kandidáti připravováni na život v kněžském semináři a na studium na jedné z teologických fakult. V současné době trvá pobyt v konviktu prakticky jeden školní rok a pro celou Českou republiku je zřízeno pouze jediné zařízení tohoto typu. Po roce stráveném v Teologickém konviktu se přesouvají kandidáti kněžství českých diecézí do Prahy, kde bydlí v tamějším Arcibiskupském kněžském semináři a hlásí se ke studiu oboru Katolická teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Kandidáti za moravské diecéze se nestěhují tak daleko, neboť samotný Teologický konvikt je v budově olomouckého Arcibiskupského kněžského semináře.

Teologický konvikt je místo zrání kněžských povolání. Ti, co sem přicházejí ještě do určité míry plni nejistoty o jejich kněžském povolání by zde měli hlavně hledat Boží vůli. Ovšem již na první konviktní mši svaté zaznělo z úst ředitele TK P. Alfréda Volného, že nás určitě už někdy napadla myšlenka, zda bychom nechtěli být kněžími. Důležité v té větě je to slovíčko „bychom“, které vypovídá právě jistým způsobem o té nejistotě a o nutnosti si ještě pár věcí ujasnit před samotným vstupem do semináře. Snad budeme moci na konci tohoto školního roku říci s alespoň trošku větším přesvědčením, že „chceme“ být kněžími. Snad v každém ročníku se ale počítá s jistým procentem, které do semináře již nebude pokračovat. Dokonce jsem kdesi slyšel, že konvikt je nejlepší přípravou na manželství. To jsem konzultoval s jedním známým, přičemž jsme dospěli k závěru, že je vlastně jedno, na jaké životní povolání se člověk připravuje. Důležité přitom je, abychom nechtěli oklamat sami sebe, ale vždy a ve všem hledali vůli Boží, protože to nejsme my, kdo nás povolává, ale právě Bůh.

Komplex budov Arcibiskupského kněžského semináře, v níž sídlí TK je na tzv. Michalském vrchu v Olomouci, tedy v těsném sousedství kostela sv. Michala. Jedná se o nejvyšší bod města, pročež je odtud krásný rozhled do okolí. Původní část nazývaná Marianum slouží dnes jako kněžský seminář, v Salesianu jsme ubytováni zejména my „konvikťáci“ a Leopoldinum, kde jsou od tohoto roku upraveny pokoje pro ubytování studentek. Celkově se jedná o opravdu veliké prostory, které však rozhodně nejsou naplno využity. Asi nejlépe by to dokládal citát z Písma: „Žeň je hojná, ale dělníků málo“. Ale tento výrok má i svou druhou část, která zní: „proste proto Pána žně, ať pošle dělníky na svou žeň“, což je i jako výzva od nás k Vám, abyste se modlili za nás, ale také za četná nová kněžská povolání.

Hned druhý den jsme okusili, co znamená „silentium“. V překladu z latiny se jedná o ticho, ale v duchovním životě je význam tohoto pojmu daleko hlubší. Po večerním společném programu, kdy nám jsou dána určité body (tzv. punkta) na rozjímání, nemáme se již zabývat rozhovory s nikým jiným než s Bohem. Poté následuje ještě chvíle na případnou večerní modlitbu, duchovní četbu a příprava na uložení se ke spánku. Ráno s čistou myslí vstáváme a jdeme do kaple na modlitby, po kterých následuje mše svatá. A až teprve potom končí ono silentium.

V pátek jsme měli slavnou mši svatou s Veni Sancte, což je vzývání Ducha Svatého, aby nám byl nápomocen během následujícího školního roku. Přijeli za námi čeští a moravští biskupové. Za místní arcidiecézi arcibiskup JanGraubner, za naši brněnskou biskup Vojtěch Cikrle i s generálním vikářem Jiřím Mikuláškem a za další diecéze biskupové Duka, Baxant, Paďour a Lobkowicz a P. Žák za plzeňskou diecézi. Bohužel z pražské arcidiecéze zde není žádný konvikťák, tak nikoho neposlali. Pak jsme měli slavnostní oběd a biskupové s námi ve skupinkách podle diecézí rozmlouvali.

Ale stejně je zde nejhezčí to, že člověk si může konečně uvědomit, že je na správné adrese. Ano, zde chceme hledat Boží vůli. Zde chceme společně žít, učit se a modlit se. Právě v modlitbě cítím, že tu chci být a chci všechno odevzdat Kristu Pánu. Já chci být Jeho nástrojem.

Zobrazeno 2321×

Komentáře

vojtec

Ať vám Pán všem žehná, Vláďo.

Theresie

Kéž všichni dorazíte až ke konci a jsou z Vás suproví kněží=o))<br />
-nebylo by na škodu vidět den v semináři:D

Daniel Zouhar

Ať ti Pán Bůh žehná v tvé cestě. To jestli tvé volání je opravdu volání od Boha a né jen takovým tvým zbožným přáním, které někde v podvědomí cítíš samozřejmě nemůže rozhodnout jeden pouhý rok. Doporučuji ti hodně adorovat před nejsvětější svátosti a pravidelně komunikovat s Pánem Bohem, což už ostatně děláš, jak popisuješ ve svém příspěvku. Jen to ti může velmi pomoci ve všech tvých pochybnostech a strastech. Nesnaž se hledat veči pomíjející a inklinuj co nejvíc k tomu co je nepomíjivé a Pán Bůh ti už pomůže nebo ti alespoň ukáže cestu, na kterou se už pak musíš dál vydat.

Albrecht

Přeji brzké procitnutí. Semináře jsou v úděsném stavu - formace ke kněžství(být obětníkem) nula.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio